Dimecres, 18 de mayo 2022

El segon cap de setmana d’Espurnes Barroques: de l’Anoia al Bages amb molta música de Bach

Gastronomia de luxe, amb llums i foscor al voltant de Gombert, Victoria, Bach i uns excepcionals titelles portuguesos

El 13 de maig es va iniciar a Solsona la 5a. edició del Festival Espurnes Barroques (que amalgama música, patrimoni i gastronomia a la Catalunya Central) i que, sota el lema Llum barroca, ha programat 22 activitats que es desenvolupen durant quatre caps de setmana entre el 13 de maig i el 12 de juny. La programació té un fil temàtic que avança progressivament de la foscor cap a la llum, i proposa també un pelegrinatge per quatre propostes ignasianes en commemoració dels 500 anys de la crucial estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa. En el seu avenç programàtic, el segon cap de setmana del festival conté propostes més lluminoses. Així doncs, aquest cap de setmana serà una mica més “clar” que l’anterior.

Dissabte passat es van celebrar dos concerts amb un gran èxit de públic, tant a la petita església de St. Serni de La Pedra com a la impressionant església de Madrona (Pinell de Solsonès). La gastronomia i els bons vins de l’alt Solsonès van deixar molt bon regust de boca al públic assistent. Diumenge fou el torn del Santuari de Coaner, que, amb entrades exhaurides, va acollir el concert del grup emergent Pretérito Imperfecto que, durant aquesta setmana ha realitzat diversos tallers educatius i socials. Diumenge a la tarda, per primer cop, una “espurna” va saltar a Barcelona, a l’església del Sagrat Cor dels Jesuïtes de Casp on prop de cent cinquanta persones van gaudir de l’estrena a la península de l’òpera de l’italià D. Zipoli dedicada a Sant Ignasi. El lloc escollit va permetre als assistents de contemplar i descobrir on es troba l’espasa original que el cavaller Íñigo de Loyola va deixar a Montserrat abans d’anar a Manresa. I si és a Manresa on va anar Sant Ignasi, és on el festival es desplaçarà aquest proper diumenge a la tarda.

Primera parada a l’Anoia amb el Cor Cererols

Marc Díaz, músic que ja ha actuat en diverses ocasions al festival Espurnes Barroques, es posarà al capdavant de vuit cantants del Cor Cererols per presentar aquest dissabte al matí (11:30h) a Sant Martí Sesgueioles la gran música de Gombert, un compositor extraordinari del tardorenaixement que va ser condemnat a galeres per abusos de menors —quelcom tan execrable com malauradament actual. Serà un programa sensible on es restituirà la gran música d’aquest home controvertit. L’amargor de la seva vida i la dolçor de la seva música es traslladaran al paladar amb una xocolata elaborada en directe pel mestre xocolater Xavier Rodríguez.

Aquest concert es presenta en col·laboració amb Joventuts Musicals de Catalunya, de la qual Espurnes Barroques n’és entitat associada.

Un espectacle de titelles per a petits i grans: els Bonecos a Fals

Els Bonecos de Santo Aleixo són uns titelles portuguesos extraordinaris que han estat exposats a Solsona durant des del divendres 13 de maig, on han estat visitats per prop de 500 escolars del Solsonès. Aquest dissabte (18:30h) arriba el moment de la seva actuació, a l’església de les Torres de Fals, on el festival estrena emplaçament. Aquestes relíquies teatrals, documentades ja al segle XVIII, acompanyades per cinc actors i cantants de l’Alentejo (Portugal) interpretaran un auto sacramental sobre la creació del món representat amb els mitjans tècnics de l’època, amb uns efectes especials tan rudimentaris com efectius. S'acompanyarà amb formatges i embotits vinguts directament de Portugal, i a la sortida es podrà degustar un plat portuguès cuinat pel restaurant Molí de Boixeda, amb Porc de Palou, maridat amb un vi del celler Collbaix.

La foscor del dissabte al vespre presentarà un Ofici de tenebres

Cantoría, un octet vocal extraordinari, present a les sales d’arreu d’Europa, presentarà el proper dissabte a les 21:30h a l’església de Sant Miquel de Castelltallat, l’Ofici de Tenebres de Divendres Sant de Tomás Luis de Victoria. L’escenari? Els retaules de Castelltallat il·luminats només amb un tenebrari en un ambient presidit per l’olor de cera cremada. El gust? Una infusió del Parc de les Olors de Claret, la galeta del festival elaborada pel forn Jorba de Manresa i una sorpresa final preparada pel restaurant Casal de Castelltallat.

Un diumenge 100% Bach i 100% Bages

Diumenge al matí (11:30h) el festival tornarà a fer parada, per tercer any consecutiu, a Cardona. Enguany però, amb una proposta molt original, creada amb la col·laboració del festival Bachcelona: un concert a la nau de Cafès Gener (polígon industrial La Cort), entre sacs de llavors vinguts d’arreu del món. Per què un escenari tan poc barroc? Perquè s’hi interpretarà la Cantata del cafè de J. S. Bach, amb les veus selectes de la Salvat Beca Bach i els músics de Bachcelona Consort. El poeta Miquel Desclot serà l’encarregat de la narrativa d’un concert que, com no podia ser d’altra manera, comptarà amb un tast de cafès.

A la tarda (17:30h), al Santuari de la Cova de Manresa, l’històric violinista Barry Sargent, al capdavant de l’Ensemble Tramuntana, integrat en aquesta ocasió pel jove violoncel·lista Marc Alomar i l’organista Pedro Aguiló, ens proposen un concert itinerant, amb música de Bach, per quatre espais de la Cova on Ignasi concebé els seus Exercicis Espirituals, també dividits en quatre parts. Aquest recorregut musical, anirà acompanyat de quatre textos-meditacions ignasianes i de quatre degustacions gastronòmiques elaborades per l’escola d’hostaleria Joviat. A la sortida ens hi esperarà una cervesa torrada de La Pirata.

Totes les entrades es poden comprar anticipades a www.espurnesbarroques.cat o, el mateix dia, des de mitja hora abans a taquilla a +3€ per entrada.

vuelve