Dimecres, 02 de junio 2021

Cinc actuacions, vuit accions socials i educatives i un retaule de 80cm. de xocolata

Més de 1000 persones han gaudit de les propostes d’Espurnes Barroques en els seus dos primers caps de setmana d’activitat. Després d’un petit descans, aquest cap de setmana es reprenen les activitats, amb diversos concerts vinculats a propostes gastronòmiques que tenen la xocolata com a protagonista. L’altre protagonista del cap de setmana és Joseph Haydn, amb qui s’inicia i es clouen els concerts, amb obra sacra (Les set últimes paraules de Crist a la Creu) i obra profana (l’òpera bufa La Canterina cantada en català). Tot i l’ampliació de l’aforament al 70% de capacitat, dues de les cinc actuacions tenen ja les entrades exhaurides.

Dissabte 5 de juny: de la Segarra al Baix Llobregat

El cap de setmana s’enceta amb dos concerts en dos enclavaments nous per al festival: el santuari del Sant Dubte d’Ivorra (en procés de reconversió a monestir copte) i l’església de Santa Eulàlia d’Esparreguera, incorporant excepcionalment el Baix Llobregat al territori del festival.

El dissabte 5 de juny a les 11.30 el Santuari del Sant Dubte d’Ivorra acull el concert del Quartet Teixidor i el poeta Txema Martínez, flamant guanyador dels Jocs Florals 2020, que interpretaran Les set últimes paraules de Crist a la Creu de F. J. Haydn. El concert es desenvoluparà en un entorn en procés de transformació, del tot idoni al missatge de l’obra que s’hi interpretarà. El tast associat tindrà a veure amb el miracle eucarístic que va donar origen al santuari, amb pa de la Garbiana i vins del Celler Comalats. Les entrades per a aquest concert estan exhaurides.

A la tarda, el festival amplia el seu radi d’acció habitual per traslladar-se a Esparreguera, al Baix Llobregat, i programar-hi una doble activitat. A les 18.30 la historiadora de l’art Àngels Rius (bibliotecària de l’Abadia de Montserrat), ens parlarà del retaule de Santa Eulàlia d’Esparreguera i de la seva destrucció durant la Guerra Civil. La seva intervenció es complementarà amb la del pastisser i escultor Marc Suárez, que ens parlarà de com ha reproduït aquest retaule desaparegut en una escultura de xocolata de 80 cm. d’alt. En acabar la conferència, a l’Auditori de Can Pasqual, el retaule serà portat en processó fins a l’església.

Allà, a les 20.30h. hi haurà el concert del Cor Cererols, titulat Absències de Montserrat. Aquesta jove agrupació, lloada de manera unànime pel seu primer enregistrament Cum Silentio, presentarà un programa que gira al voltant de la recuperació patrimonial, ja que s’hi interpretaran el Rèquiem de Joan Marc i el Dies irae de Joan Cererols, dues obres editades recentment des de l’arxiu de Montserrat. El concert comptarà també amb la participació del compositor Bernat Vivancos, de qui s’interpretarà el seu Aeternam. El concert estarà presidit pel retaule en xocolata reconstruït per Marc Suárez, que serà esmicolat i repartit al públic en acabar el concert. Un concert similar a aquest va poder-se viure el passat 21 de maig a L’Auditori, amb les entrades exhaurides. La particularitat històrica de celebrar aquest concert a l’església de Santa Eulàlia d’Esparreguera es deu al fet que l’obra de Joan Marc, monjo de Montserrat, va ser escrita al temps que el pare abat del monestir beneïa el temple.

Diumenge 6 de juny: del Solsonès al Bages

El diumenge a les 11.30h., el Santuari de Pinós, edificat al segle XIV per cavallers templers, acollirà un concert on les cinc veus del conjunt vocal masculí Lorem Ipsum interpretaran el programa Alma, constituït per motets i cançons del segle XVI, que és quan el santuari es convertí en lloc de peregrinació arran d’una aparició mariana. El recorregut proposat per aquesta jove formació vocal (una de les apostes per descobrir el talent jove del país que fa aquest any el festival), ens portarà d’Orlado di Lassus i Cipriano de Rore fins a Giovanni Gastoldi i Claudio Monteverdi. El concert s’acabarà amb unes trufes barroques i amb vi piment.

Al costat del santuari hi ha l’hostal de Pinós, el més antic de Catalunya que no hagi tancat mai les seves portes. Per fer el cafè, el festival proposa acostar-se a l’església veïna de Matamargó a les 16.20h. per escoltar les paraules de Joan Vilamala explicant-nos les particularitats dels seus cinc retaules, mentre es tasten cinc cafès de Cafès Gener i s’escolten breument les veus de Lorem Ipsum.

Coindidint amb aquest cafè per a públic adult, a Súria hi haurà un taller infantil protagonitzat per tres cantants del Teatre de les Comèdies, que descobriran als infants alguns secrets de l’òpera.

A les 18.30h., la Plaça del Poble Vell de Súria acollirà la vintena de músics del Teatre de les Comèdies, en una divertida producció operística d’una hora de durada, cantada en català. Es tracta de La Canterina, de F. Joseph Haydn, amb les veus de Soledad Cardoso, Maia Planas, Carles Prat i Matthew Thomson. L’obra, una delícia ideal per passar una tarda de diumenge, s’interpretarà a l’aire lliure, en una plaça recollida, tal com era habitual durant el barroc. Durant la representació, el públic podrà gaudir de la xocolata d’Oro Vivo i d’uns bescuits de la Fleca de la Font, per estricta exigència del llibret i de la posada en escena.

Activitats socials i educatives

A banda de les activitats obertes al públic, el Cor Cererols i el Conjunt Lorem Ipsum realitzaran diverses accions socials i educatives per a col·lectius del Baix Llobregat, el Solsonès i el Bages. Entre elles hi ha el col·lectiu La Fulla d’Esparreguera, la Llar d’avis de Cardona, alumnes de la ZER del Solsonès, i els alumnes de cicle superior de primària de les escoles de Cardona.

Aquestes accions continuaran el següent cap de setmana, amb assajos oberts de la Jove Capella Reial de Catalunya al Santuari del Miracle, trobades amb Dani Espasa i Marta Mathéu a La Cova de Sant Ignasi de Manresa, etc.

Pels tres concerts els quals encara queden entrades disponibles, es recomana comprar les entrades anticipadament a www.espurnesbarroques.cat; aquests són els d’Esparreguera (18€), Pinós (15€) i Súria (15€). A taquilla el seu preu serà +3€.

vuelve