Thursday, 15 december 2022

Un concert únic a La Cova, amb música de Montserrat

El 12 de febrer, Espurnes Barroques tancarà la seva commemoració ignasiana, posant música als “Exercicis espirituals” amb partitures de l’arxiu de Montserrat

El 12 de febrer a les 6 de la tarda a La Cova de Manresa, Espurnes Barroques posarà el punt i final a la programació que —en la seva cinquena edició— ha dedicat als 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a Manresa, titulada Llum Barroca. Ho farà amb un concert de la Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó, mà dreta del mestre Jordi Savall en l’àmbit vocal.

La cinquena edició d’Espurnes Barroques va començar amb un concert extraordinari de Jordi Savall, el 3 d’abril de 2022 a la basílica de La Seu, en una coproducció feta dins els actes de Manresa2022. Amb una basílica omplerta de gom a gom, amb les entrades exhaurides, el concert se celebrava just 500 anys i una setmana després que Ignasi arribés a la ciutat, amb un programa d’encàrrec on el músic igualadí repassava musicalment la biografia de Sant Ignasi al capdavant d’Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya.

El 12 de febrer de 2023, al cap de 500 anys menys una setmana que Ignasi marxés de Manresa, el festival ha encarregat a Lluís Vilamajó que faci una translació musical dels Exercicis espirituals. Ho farà al capdavant de la Jove Capella Reial de Catalunya, composta per algunes de les veus joves més solvents del país, d’edats similars a les què tenia Ignasi quan escrivia els Exercicis. Les obres que s’interpretran es troben íntegrament a l’arxiu de Montserrat i —a banda d’obres ja conegudes, com parts de la Missa de difunts de Joan Cererols o del Llibre vermell— es preveu que s’interpreti alguna partitura inèdita fruit de la recerca encarregada a Vilamajó per buscar la música que resulti més escaient a les quatre temàtiques principals dels exercicis: la meditació sobre el pecat original, sobre el naixement, sobre la mort i sobre la resurrecció. La tria d’il·lustrar musicalment els Exercicis espirituals amb música montserratina es deu al fet que —mentre Ignasi els escrivia, des de la Cova— tenia a l’horitzó la muntanya de Montserrat. I que fou també a Montserrat on canvià els seus vestits de cavaller per roba de sac. Com sempre, hi haurà un tast gastronòmic que es vincularà temàticament a l’experiència del concert.

El concert compta amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i de Manresa2022, del Santuari de La Cova, i de les institucions habituals com són la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les entrades es poden comprar des d’avui mateix a www.espurnesbarroques.cat a 19€ (preu anticipat).

go back