“Contactes que curen”, el lema de la 3a. edició del festival

El festival s’iniciarà el 13 de setembre a Manresa amb un concert d’homenatge als sanitaris de la Catalunya Central i a les víctimes de la Covid-19

Del 13 al 27 de setembre de 2020, Espurnes Barroques durà a terme 9 concerts, 2 conferències, 1 taula rodona, 1 caminada i diverses accions socials i educatives en escoles i residències del territori per tal de contribuir a reactivar el teixit cultural del país i facilitar el contacte segur entre músics i públic. Aquesta voluntat de propiciar amb tota seguretat contactes segurs se significa en el lema de la present edició: Contactes que curen, manifestat gràficament en la imatge del cartell, amb una fotografia de Quim Roser.

Pel que fa a la programació, disponible des d’avui a la web www.espurnesbarroques.cat, a banda de concerts en format solista, duet i quartet, s’han programat dos concerts de gran format, amb dos cors especialitzats en el repertori barroc com són el Cor de Cambra Francesc Valls (a La Seu de Manresa, el 13 de setembre) i l’ensemble O Vos Omnes (a Súria, el 26 de setembre), posant al centre de la programació la veu humana, amb el missatge que és el contacte entre les diverses veus allò que permet produir harmonia i trencar l’isolament. A més, la programació té com a fil conductor tres instruments: la tiorba i el clavicèmbal (singulars del barroc i encarregats de l’argamassa musical del continu, que permet el “contacte” entre els instruments melòdics) i el fortepiano, que permetrà endinsar-nos en l’univers de Beethoven i celebrar, així, el 250è aniversari del seu naixement.

 

Un reconeixement i un homenatge com a punts d’inici i final de la programació

La data escollida per als actes inaugurals del festival no és triada a l’atzar. El 13 de setembre farà mig any del tancament de les escoles i de l’inici de l’estat d’alarma. I per això, en el concert inaugural s’ha programat un Rèquiem en honor de totes les persones que ens han deixat arran d’aquesta pandèmia. L’obra escollida per omplir La Seu de Manresa és l’Officium defunctorum de T. L. de Victoria, interpretat pel Cor de Cambra Francesc Valls sota la direcció de Pere Lluís Biosca. La partitura del segle XVII tindrà un contrapunt contemporani en Da pacem Domine, l’obra que Arvo Pärt va escriure arran dels atemptats de Madrid del 2004 per encàrrec de Jordi Savall. Com a reconeixement als sanitaris de la Catalunya Central que han vetllat i vetllen per la nostra salut (siguin metges, infermers, personal de neteja o d’administració), el 50% de l’aforament d’aquest concert a La Seu de Manresa els estarà reservat gratuïtament.

El concert anirà precedit de la conferència del Dr. Joan Valls, metge i músic, titulada “Música que cura”, que tindrà lloc el 13 de setembre al matí a la Plana de l’Om (antic taller dels escultors Grau) en col·laboració amb el Kursaal.

Altres punts a destacar de la programació són:

  • Presentació del primer disc en solitari del reconegut tiorbista Josep Maria Martí Duran: Ad Álgea, publicat per Cultura Temporal amb un text de Ramón Andrés, el dissabte 19 de setembre a Vallferosa.
  • Reobertura de l’espai del Paperer de Cardona, amb una taula rodona i un concert de Patricia García Gil amb un fortepiano històric de 1834, connectant la revolució industrial en l’àmbit fabril i musical, el dissabte 26 de setembre.
  • Així mateix, el Festival Espurnes Barroques segueix amb la col·laboració amb l’ESMUC, programant un concert del jove violagambista Miguel Bonal amb un instrument que —segons els teòrics de l’època— és el que més s’acosta a la veu humana.
    • En l’últim concert del festival, el diumenge 27 de setembre tindrà lloc el debut a Catalunya com a duet de la fortepianista Laia Masramon i la soprano Eugenia Boix, que interpretaran diversos lieder de forta càrrega emotiva davant el retaule estrellat de Sant Miquel de Castelltallat, en un marc idoni per al record de les víctimes de la Covid-19.

 

Més que mai el Festival es compromet amb els productors, el territori i els artistes

Malgrat la dificultat de les circumstàncies, la present edició continua estrenyent el vincle amb els productors locals, incorporant noves referències a la ja consolidada cartera de col·laboradors. A més, el 19 de setembre al matí es presentarà la galeta del festival, l’Espurna, elaborada amb espècies, mel i farines antigues per Iu Camps (Forn de pa Camps de Solsona) en col·laboració amb el xef Jaume Biarnés.

Quant als emplaçaments, el Festival s’implanta en 5 nous municipis: Torà, Sant Martí Sesgueioles, Ivorra, Cardona i Sant Llorenç de Morunys.

Respecte dels 18 concerts previstos a l’edició de primavera, en els 9 actuals s’hi aplegaran una desena llarga dels intèrprets de qui es va haver de cancel·lar les actuacions, si bé amb altres formats i formacions.

 

La cultura és segura i Espurnes Barroques en serà una mostra

Els actes es duran a terme seguint escrupulosament les recomanacions sanitàries dels organismes competents, més encara tenint en compte que el concert inaugural es du a terme amb la col·laboració de l’ICS, la Fundació Althaia, Sant Andreu Salut i la FUB.

Per tal de garantir la distància de seguretat, no es realitzaran concerts en els recintes més petits habituals del festival, i s’han buscat emplaçaments bé a l’aire lliure, bé considerablement espaiosos, sempre pensant en una ocupació màxima del 50%. Aquests espais estaran pertinentment desinfectats prèviament i, a més, s’hi difondran olis essencials de grau terapèutic amb efecte virucida mentre durin les actuacions.

Així mateix, la presència de gastronomia al festival, intrínseca a les propostes, estarà especialment ordenada per evitar cap tipus d’aglomeració.

En cas que la situació sanitària empitjori, no es preveu suspendre cap de les actuacions, sinó adaptar-ne el format per realitzar-les d’acord amb les possibles noves mesures decretades quant a majors limitacions d’aforament, trasllat a l’aire lliure o, en últim terme, retransmissió en directe o en fals directe pel canal YouTube del Festival.

 

Abonaments i entrades a la venda a partir de demà

El programa general, així com els respectius programes de mà i tota la informació de cada concert es pot consultar a www.espurnesbarroques.cat.

Una novetat d’enguany són els abonaments: l’Espurnes (tots els concerts), l’abonament Segarra (4 concerts) i l’abonament Cardener (3 concerts).

Els abonaments i les entrades estaran a la venda a partir del 2 de setembre a les 8 del matí a la web del festival.